torsdag 19. mai 2016

Gjenlevendepensjon til fraskilte ektefeller

Gjenlevendepensjon fra folketrygden kan i visse tilfeller gis til personer som er skilt fra avdøde. Kravet er at ektefellen dør innen fem år etter skilsmissen og at ekteskapet har vart minst 25 år, eller  minst 15 år dersom ektefellene hadde barn sammen. Dersom flere personer har rett til gjenlevendepensjon, skal det foretas en beregning for hver av personene. Gjenlevendepensjonen skal altså ikke fordeles mellom dem.

Gjenlevende får ikke beregnet gjenlevendepensjonen automatisk, men må selv søke om å få denne pensjonen. Det er kun justeringen av grunnpensjonen som gjøres automatisk. Søknad må sendes på eget skjema.

I følge ekteskapsloven (§86-§88) har også fraskilte ektefeller rett til ektefellepensjon fra annen pensjonsordning enn folketrygden (offentlig tjenestepensjonsordning og privat kollektiv pensjonsordning med obligatorisk tilslutning). Kravet er at ekteskapet har vart i minst ti år og at den fraskilte var minst 45 år ved skilsmissen. Denne retten er videre betinget av at den avdøde ved skilsmissen var eller hadde vært medlem av en pensjonsordning med ektefellepensjon. I så fall får den fraskilte også rett til ektefellepensjon fra en ordning som avdøde var blitt medlem av etter skilsmissen.

Dersom flere personer har krav på ektefellepensjon, blir det foretatt en fordeling etter varigheten på ekteskapet/partnerskapet til de enkelte. Retten til ektefellepensjon opphører dersom ektefellen gifter seg på nytt.

3 kommentarer:

  1. Amazing article....
    Book online bus ticket from Redbus

    SvarSlett
  2. Ser du etter et gjeldskonsolideringslån, usikrede lån, forretningslån, pantelån, billån, studielån, personlige lån, risikokapital, osv.! Jeg er en privat långiver, jeg gir lån til selskaper og enkeltpersoner med en lav og fornuftig rente på 2%. E-post til: christywalton355@gmail.com

    SvarSlett
  3. Trenger du et presserende lån, eller et investeringslån, eller alle slags lån? Elinal Financial Enterprises er en vellykket finansmegling, og tilbyr spesialdesignede finanspakker til kunder over hele verden. Vi kan tilby et helt utvalg av låneprodukter for forbedringer i ditt hjem. På usikrede fasiliteter kan de tilby et minimumslån på 3 000,00 euro og maksimalt 150 000,00 euro. Disse kan tas over fleksible vilkår på opptil 120 måneder. Hvis de sikrer lånet på en eiendom, kan de tilby lån fra 5 000 til 500 000 000 euro som kan tas over 30 år. Topp søknaden din til tinvestor53@gmail.com WhatsApp: + 1689-210-7004

    SvarSlett