mandag 1. februar 2016

Netthandel

Selv om jeg har skrevet om netthandel i boken om personlig økonomi har jeg ikke selv så stor erfaring – bortsett fra kjøp av billetter, bestilling av hotell, kjøp av bøker og lignende. Men jeg tror det passer perfekt for pensjonister. I dag er det utrolig hva som kan kjøpes på nettet, og som blir levert direkte på døra eller kommer med posten. Alt fra dagligvarer til vaskemaskiner. Og holder man seg under 350 kr (inklusive frakt) kan man kjøpe varer fra hele verden uten å bil påplusset moms og toll. Det høres lite ut, men det er en rekke tilbud fra utlandet som ligger godt under denne grensen. Særlig fra Kina, men også fra USA.

Like etter jul bestemte jeg meg for å undersøke hvor lett det var å handle på nettet i utlandet. Vi har et gammelt te-service som vi bruker ved spesielle anledninger. Dessverre er en av koppene blitt knust. Jeg googlet navnet på servicet og da dukket det opp et tilbud på Ebay. Det var en auksjon på gang og det høyeste budet var 6 pund. Etter en par runder fikk jeg tilslaget på 7,5 pund. Frakten fra England var 12 pund og et par uker etter kom kopp pluss asjetter i posten.

For å betale på en sikker måte registrerte jeg meg på PayPal. Det er et betalingssystem som er opprettet for å sikre trygg netthandel. De har også en norsk hjemmeside. Her kan man legge inn sine kredittkortopplysninger og opprette en konto. Ettersom betalingstransaksjonen går gjennom PayPal, vil ikke selger motta noen informasjon om kredittkortet. PayPal gir i tillegg en viss kjøperbeskyttelse. Dersom varen ikke leveres eller den avviker sterkt fra det som ble bestilt, blir pengene refundert. Les nærmere om dette på PayPals hjemmeside.

Hvis du ønsker å prøve netthandel, er det greit å starte på en nettside som gir oversikt  over de fleste tilbudene på internett. Mange fungerer som vanlige butikker, men det finnes også flere auksjonsforretninger – både norske og utenlandske. Ebay har for eksempel både ordinært salg (faste priser) og auksjoner. Her finnes alle typer varer. Er lite eksempel: Søt liten kjole til jente, beliggende i Hong Kong, pris 45 kroner, frakt 20 kroner, leveringstid 2-6 uker.

Andre nettsider er rettet mot et mer avgrenset marked. Som eksempel kan nevnes Lauritz.com som er en markedsplass for antikviteter og Voga.com hvor det er mulig å kjøpe nyproduserte designmøbler til lav pris. Hos Lauritz.com (auksjon) blir et også gitt en vurdering av markedsverdien. Den gjøres av spesialister og derved er det lett å se om prisen på en vare er god eller ikke.

Hvis  noen synes dette er interessant, er det lett å sjekke hva som tilbys. Alt er åpent og det er ikke nødvendig å registrere seg før man bestemmer seg for å kjøpe eller delta på en auksjon. Med en PC og tilgang til internett åpner det seg et hav av nye muligheter. Det er naturligvis mye rart, men kanskje det også finnes noe spennende?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar